En pappas blogg

Livet som stort och allt runtomkring

När allt går för fort

Kategori: Allmänt

Missuppfatta mig inte nu, jag älskar teknik, jag älskar utveckling.
Vad jag har svårt för är kortsiktigheten, den drabbar oss allt hårdare, det som hände igår är passé och bortglömt, vi jagar framtiden och missar nuet, eller snarare vi lever nu och en kort tid framåt.

Företag idag verkar ha svårt att göra långsiktiga investeringar, man ser på delårsrapporter och bokslut, man jagar resultat, allt går att mäta precis hela tiden. Man orkar inte ge det ett par år med en långsam trend utan man letar efter en Quick fix. Detta genomsyrar vårt samhälle, alla letar efter samma sak, man lånar och lånar för att göra en Quick fix, men hur ser det ut på längre sikt? Jag hoppas att marknaden rasar så att man inser att man måste ge saker och ting tid, att man ser sin personal som tillgångar istället för kostnader och att man som arbetstagare kan visa stolthet och glädje istället för att sjukskriva sig kring OS och VM.

Det är med viss sorg jag ser på utvecklingen, även om jag tycker att utveckling är spännande.

Att sälja välfärden.

Kategori: Allmänt

Hur kan vi sälja ut vitala funktioner i vårt samhälle? Privatisering av vård, skola och omsorg, helt galet i min värld. Hur kan det komma sig att någon ska tjäna pengar på att driva en skola eller äldreboende? Jag blir skrämd när jag ser detta, givetvis finns det mycket bra, men när vinstintresset är den största drivkraften känns det galet. Hur kan riskkapitalbolag tillåtas sköta våra inrättningar, hur är det möjligt och vad är det för samhälle vi skapar? Konkurrens är bra, det tror jag på, men vissa inrättningar bör nog förbli i statens kontroll och ägo. Alternativet är att man lagstiftar kring hur mycket vinst man får göra och inför extremt grundliga kontroller för att säkra funktion och kvalitet.

Hur illa kan vi behandla flyktingar?

Kategori: Allmänt

Det är inte utan att man blir förbannad när man ser hur vi i Sverige tar emot flyktingar för att sedan sätta dem i läger som Gud glömde. Givetvis finns det pengar med i bilden, det finns det alltid, att se uppdrag granskning avslöja exakt hur sjukt det är är både skrämmande och bra. Varför får det gå till såhär? Vart finns människovärdet, lägg in pengar i ekvationen och vi har en riktigt mörk värld framför oss. Människor är bara ett medel för att tjäna pengar. Hur sjukt och fel måste det bli innan någon sätter stopp? Jag är inte emot invandring, men när det sker på ett sånt sätt att man tappar bort de humana värdena så känns det så fel. Integrationsproblemen beror nog inte så mycket på det svenska folket som på de ekonomiska vinningar som finns med i spelet. Jag skäms när jag ser hur man behandlar folk, jag vill bara skrika att det här är fel. Omtanke och jämlikhet är vad jag tror på! Hur är det möjligt att bli rik på andras olycka, hur kan vi i Sverige stötta något så dumt?